Yttrandefrihet och tryckfrihet i två i-länder

USA

press-1I USA är yttrande- och tryckfrihet en självklarhet och även skrivet som en grundlag. Detta ger människorna rätten att ha skydd för att kunna uttrycka sina känslor och tankar helt fritt och utan censur. Däremot existerar inte lagen mot folkgrupp i USA, därför att det anses begränsa friheten.

Den amerikanska yttrandefriheten har dessutom hamnat inför dom flertal gånger, av anledningen att det var hets mot folkgrupp. Detta kallade man i USA för “hate speech”. Det fanns även andra anledningar där censur av böcker i bibliotek förekommit. Domstolen har med jämna mellanrum fått flera tjänster att ta hand om, då det har förekommit att medborgarnas rätt till att uttrycka sina känslor genom alla medier har hotats och andra personer har getts sig på minoritetsgruppen som på något sätt därefter känt sig kränkta, eller att samhället har försökt att censurera skrifter och information. Inte minst finns det politiker som då och då gömmer information om USAs rättssystem och håller den som en hemlighet. I USA har man dock försökt att varje år stifta lagar för att försvara församlingar och minoriteter från förolämpningar, vilket påminner om den svenska följdlagen om uppviglande mot olika härstamningar. Men dessa lagar har oftast kommit med tiden och systematiskt genom olika domar i domstolar.

Tyskland

I Tyskland finns Yttrandefrihet också som en grundlag. Däremot finns det även en lag som ger ett undantag som omfattar både förolämpningar och förintelseförnekelse. I Tyskland är inställningen till yttrande- och åsiktsfrihet mycket mer “ändamålen helgar medlen” än de andra fasta principerna. Det förekommer till exempel åsiktsförbud och partiförbud som har använts såväl mot “nationella”- som “vänster”- grupper. Man har också prövat påtryckningar mot stora sidor som Amazon och Google för att få dessa att filtrera bort allt nazistiskt. Det finns även en ny lag i Tyskland som säger att det är olagligt att tillverka, distribuera samt köpa program som kan användas av kriminella gäng för otillåtna dataintrång. Forskare, antivirusföretag och it-säkerhetskonsulter är mycket upprörda över detta, med anledning till att de behöver den typen av programvara för sitt vardagsarbete.