Får du säga vad som helst?

I Sverige har vi något som kallas för yttrandefrihet, som är en grundlag. Det innebär att alla är fria att ha sin åsikt, men betyder det att du får säga vad som helst? Det korta svaret är nej, du får inte säga eller uttrycka vad som helst.

Kränkande eller hets mot folkgrupp

Framför allt handlar det om att du inte får uttrycka dig på ett sådant sätt så att det är kränkande mot någon eller anses vara hets mot folkgrupp. Självklart får du ha vilka åsikter du vill, men en del saker får du ändå inte uttrycka offentligt. Det kan faktiskt vara straffbart.

Om du köper ett kollegieblock online kan du skriva ner alla dina tankar och åsikter. Det finns gott om storlekar, modeller och färger att välja på online. Se till att du håller innehållet i blocket för dig själv. Att skriva ner tankar och funderingar i ett block kan faktiskt vara bra för de allra flesta. Det får dig att reflektera över dina egna tankar.

Var går gränsen?

Det kan vara svårt att veta var gränsen går, eftersom yttrandefriheten faktiskt är en grundlag. Känner du dig tveksam kring om det du vill uttrycka faktiskt kan vara kränkande, är det bäst att vara försiktig. Tänk också på att hur du uttrycker en åsikt kan påverka mer än själva åsikten ibland.