Yttrandefrihet och språk på nätet

Internet har gett oss en möjlighet att göra våra åsikter hörda, oavsett bakgrund eller ekonomi. Idag kan vem som helst med tillgång till internet lyfta upp ett problem för att påverka samhället och omvärlden – aldrig har en vanlig människa haft så mycket makt i sina händer som idag. Men, yttrandefrihet är också ett ansvar och med vårt språk kan vi påverka andra både positivt och negativt. Vad är viktigt att tänka på när du uttrycker dig på nätet?

Yttrandefrihet – både rättighet och ansvar

Den möjlighet till yttrandefrihet som internet på olika sätt ger oss idag är det viktigt att värna om, både i Västvärlden, men också i länder där den är mer beskuren, som i Kina. Samtidigt är det viktigt att också inse att en rättighet också medför ett ansvar. Det är viktigt att du tänker igenom vad du skriver, både för din egen och andras skull.

Vid allvarliga händelser

Om det hänt något allvarligt, sjukdom eller om någon har avlidit, är det särskilt viktigt att tänka igenom vad du skriver – även om du har rätt att skriva nästan vad du vill. Om det har hänt något allvarligt och du behöver en begravningsbyrå i Uppsala, erbjuder Lavendla både hjälp med begravning och tillhörande juridik. Tänk också på att det kan vara klokt att inte skriva om någon har blivit sjuk eller dött innan du sett att personens familj skrivit något om det på nätet.

Blogg och sociala medier

Det finns flera anledningar att alltid tänka igenom vad du skriver, när du bloggar eller lägger ut något på sociala medier. Det är lätt att snabbt skriva ett inlägg när du är arg, men det kan vara svårare att få bort det du skrivit från nätet om du sedan ångrar dig. Om du till exempel blir omkörd av en bil på ett vårdslöst sätt är det lätt att vilja ta kort på registreringsskylten och lägga ut på sociala media – så att personen lär sig något! Men, du vet inte varför personen körde så snabbt, kanske var denne på väg till BB eller hade en sjuk person i bilen? Det är klokt att ta som vana att inte skriva eller lägga ut en bild på nätet när du är arg – vänta hellre till nästa dag och ta först reda på fakta. Alltid.

Vad du skriver om andra…

Vad du skriver om andra säger oftast mer om dig, än om den person som du skriver om, särskilt om du använder ett dåligt språk och gör förenklingar. Tänk på att kommande arbetsgivare kan komma att läsa vad du skrivit på nätet, och om du har en dålig attityd på nätet kommer de inte ens att vilja be dig komma på anställningsintervju. Det betyder inte att du inte kan vara ärlig och påpeka fel när du skriver på internet, tvärtom, det kan rent av göra dig intressant. Men det är skillnad på att sakligt ta upp problem och att gnälla, ha ett ovårdat språk och vara negativ.